Pàgines

25 de març 2012

Títol: El meu amic Friedrich
Editorial: La Magrana
Any(de l’original): 1984, Nuremberg

Argument
Segle XX, a Alemanya del temps de Hitler, Friedrich, jueu com els seus pares viu sobre d’una família cristiana i de classe social mitjana.
Friedrich i l’altre noiet van congeniar molt bé encara sent d’una religió diferent, però això no els importa, són nens i per ells l’únic que importa és passar-s’ho bé deixant a part els prejudicis que hi ha entre religions.
El propietari de les finques, el senyor Resch s’enterà de que la família del pis de sobre es d’ascendència jueva i l’esclat del racisme nazi està a punt de començar, Resch fa fora a la família Schneider, l’únic per ser jueus i perquè si des de fora s’assabenten que té inquilins d’ascendència jueva, això està mal vist per la societat alemanya-nazi i possiblement tingui problemes.
El narrador (el veí dels Schneider) i Friedrich comencen a quedar i a sortir junts per fer un passeig o per ensenyar-li llocs de gran estima per ells. El pare del narrador, que és del Partit NSDAP, el nazi, li diu al seu fill que tingui compte de sortir tant amb ‘’el jueu’’, ja que sent membre del partit no està ben vist que el seu fill surti tant amb un jueu. A Friedrich li fan fora de l’escola únicament per ser hebreu.
Al seu pare li fan fora del treball i una sèrie d’esdeveniments van deprimint poc a poc a la seva família i la porten a la pobresa i a la desgràcia.
La revolució antisemita esclata i a la família Schneider li entren a casa i s’ho emporten tot, el que no roben el fan malbé o el destrueixen, un grup de deu persones nazis que potser ja haurien saquejat moltes altres cases. Mentrestant, els veïns de sota s’ho escolten amb por. Al cap d’uns dies, la mare de Friedrich mor i durant la setmana pròxima, la policia entra a casa dels Schneider per emportar-se al pare de Friedrich i al rabí (un mestre de la llei i de la religió que estava ajudant-los en aquests difícils moments).
Friedrich anava de refugi en refugi quan els avions i els antiaeris van començar a funcionar, aquest, per ser jueu no li va ser permesa l’entrada al refugi de la finca del senyor Resch; llavors, possiblement el pròxim destí del nano seria el cel.

Valoració i opinió personal
M’ha semblat un bon llibre, tota la temàtica nazi i el relacionat amb els jueus, la guerra i els camps de concentració m’atreu molt.
Al principi, com quasi tots els llibres, em semblava un llibre una mica avorrit però a partir de la pàgina vuitanta i quan comencen a assetjar-los per ser jueus, m’ha atrapat la història i m’ha agradat força.
A nivell d’enteniment, en general no és molt difícil d’entendre, però hi ha frases o paraules que per la traducció de l’alemany al català les oracions queden sense concordança o hi ha paraules complicades. L’edició d’aquest llibre i l’estructura dels capítols consisteix en capítols gairebé de tres pàgines sols i això fa que siguin historietes comprimides en poques pàgines, llavors a vegades entre capítol i capítol no hi ha nusos i la comprensió es dificulta.
Sense cap dubte el recomanaria.
Jaime Romera Rizo 4b 

Cap comentari:

Publica un comentari